מה זו הפרעה דו קוטבית (ביפולארית)?

הפרעה דו קוטבית הידועה גם בשם מאניה דיפרסיה, הינה בבסיסה הפרעת מצב רוח (Mood Disorder), אשר במידה ואינה מטופלת יכולה אף להוביל להתנהגות מסוכנת, פגיעה חמורה בשיפוט ואפילו לאובדנות. הפרעה דו קוטבית מתאפיינת בשינויים קיצוניים במצב רוח, משמחה קיצונית (מאניה) לדיכאון (דיפרסיה). 

במצב של מאניה, חווה החולה תקופה רבת עוצמה, המאופיינת באופוריה חוסר מנוחה, אנרגטיות, בה הוא יכול להיות פטפטן, להתנהג באופן חסר אחריות ושיקול דעת אשר יכול להוביל להתנהגויות הרסניות כגון ניהול מסעות קניות ראוותנים, מין מסוכן ואימפולסיבי ועוד. 
בשלב מסוים, מצב רוח מרומם זה יכול להתהפך ולהפוך למשהו אפל יותר – דיכאון. תקופת הדיכאון יכולה להתאפיין בעצב, בכי, תחושה של חוסר ערך, אובדן האנרגיה, אובדן ההנאה, בעיות שינה ועוד תסמינים קשים אחרים. 

מאחר ודפוס השינוי במצב הרוח משתנה מאדם לאדם, הפרעה דו קוטבית הינה מחלה מורכבת לאבחון. עבור חלק מהאנשים, מצבי מאניה או דיכאון יכולים להימשך שבועות או חודשים, (ורק לעתים נדירות, אפילו שנים). 
עבור אנשים אחרים, הפרעה דו-קוטבית באה לידי ביטוי באפיזודות קצרות של שינויים תדירים ודרמטיים במצב הרוח. 

שכיח שאנשים הסובלים ממאניה דיפרסיה לא מבינים שהם זקוקים לעזרה ועלולים לא לרצות לטפל בעצמם וזאת מאחר ותקופות המאניה יוצרות תחושת גדלות ודימוי עצמי מופרז ואפילו יכולות להיות מאוד פרודוקטיביות עד גבול מסוים.  כאשר המצב מתון אנשים מדווחים על הספקים גדולים בעבודה, חוסר צורך בשינה ואף הצטיינות בתחומי עיסוקם. אך מצב זה לרוב מתדרדר למצבי בוחן מציאות לקוי, תפיסה מגלומנית ו"שיגעון גדלות" אשר לצדם קיימת סכנה של התנהגות פזיזה וחסרת שיפוט עד כדי הפקרות מינית, חוסר אחריות פיננסית וכו'. 

הדיכאון אותה יחווה אדם הסובל מהפרעה דו קוטבית (בי-פולארית) הינו מצב מסוכן לא פחות ממצב המאני:
החולה יכול לחוות מעבר לתסמיני הדיכאון, מצבים של חוסר תפקוד בעבודה ובמשפחה, התרחקות מאנשים קרובים ואף מחשבות תכופות על התאבדות. 

הפרעה דו קוטבית הינה מחלה קשה לא פחות לקרוביהם של החולים: ידידים, בני משפחה וחברים לעבודה צריכים פעמים רבות להתמודד עם חוסר היציבות והשלכותיו על חיי החולה, אבל גם עם ההשלכות על חייהם שלהם. חייו של האדם הלוקה בהפרעה לעיתים קרובות מתדרדרים לחוסר אונים ואנדרלמוסיה גדולה.
  
הצעד הראשון בהתמודדות עם הפרעה דו קוטבית (בי-פולארית) הוא לפנות לפסיכיאטר. בין אם מדובר בהפרעה דו קוטבית או בעיה הקשורה בהפרעת מצב רוח אחרת, קיימים טיפולים תרופתיים יעילים וזמינים שמטרתם להביא לאיזון וייצוב החולה. הטיפולים הללו יכולים ברוב המקרים להביא להתייצבות מהירה וחזרה לתפקוד מלא של הלוקה בתסמונת, אך הצעד הראשון הינו לעיתים קרובות – הקשה ביותר ודורש את התערבות המשפחה. 



1
הפרעה דו קוטבית הידועה גם בשם מאניה דיפרסיה, הינה בבסיסה הפרעת מצב רוח (Mood Disorder), אשר במידה ואינה מטופלת יכולה אף להוביל להתנהגות מסוכנת, פגיעה חמורה בשיפוט ואפילו לאובדנות.
2
היפומאניה הינו המצב ה"קל יותר" של מאניה. מדובר בהפרעה במצב רוח ובהתנהגות אשר מתבטאת בעליצות יוצאת דופן, התרגשות, כעסנות או עצבנות חריגה אשר נמשכת מספר ימים.